Vlierbloesemgelei

Mei en juni zijn de maanden waarin de vlier bloeit. De helder witte bloemschermen zijn overal te zien, langs straten en in parken. De gewone vlier (sambucus nigra) is een struik die bijna overal kan groeien. Hij kan een meter of vier hoog worden. Voor de Kelten was de vlier een heilige boom, en ook in het Wicca-geloof is de vlier een magische boom.
De vlier is heel nuttig in de eetbare tuin. Je kunt er namelijk twee keer van eten. In het voorjaar kan je de bloesem gebruiken, en in het najaar de bessen. De bloesem bevat zeer veel stuifmeel dat van nature een beetje zoet smaakt en een heel herkenbare geur heeft. De bloemschermen kan je dompelen in een beslag en bakken als een pannekoek. Je kunt het stuifmeel in water opvangen en gebruiken om bijvoorbeeld siroop van te maken. Ik maak er zelf ook gelei van. Het basisrecept is hetzelfde.

Benodigdheden
ongeveer 20 vlierbloesemschermen
1 citroen, in vier stukken gesneden
water
geleisuiker speciaal (van Van Gilse)

kom, potjes, zeef of kaasdoek, pan

pluk ongeveer 20 vlierbloesemschermen. Neem alleen schermen met bloemen die helemaal open staan, en pluk ze op een zonnige dag. Haal zoveel mogelijk steeltjes weg, en laat de schermen even liggen. Mochten er nog insecten in de bloemen zitten, dan kunnen die nog even wegkruipen of -vliegen.
Doe de schermen in een kom en voeg water toe. De schermen moeten net onder water staan. Voeg de in stukken gesneden citroen toe, dek de kom af en zet hem weg. Laat het geheel ongeveer 12 uur staan.
Het stuifmeel trekt nu in het water. Na 12 uur haal je de citroenen uit het water, en giet het water door een zeef. De achtergebleven vlierschermen knijp je nog even uit, en mag je daarna op de composthoop of bij het gft doen. Meet nu af hoeveel water je hebt. Dit bepaalt namelijk hoeveel geleisuiker je moet gebruiken om er gelei van te maken. Voor 1 liter stuifmeelwater heb je ongeveer 450 gr geleisuiker nodig, voor 500 ml dus ongeveer 225 gr. Als je siroop wilt maken, neem je ongeveer evenveel gewone suiker als de hoeveelheid vocht.

Doe het stuifmeelwater in een pan, voeg de geleisuiker toe, en breng aan de kook. Zodra het kookt, de pan van de warmtebron afhalen. Giet de stroopachtige massa in gesteriliseerde potjes, deksel er op en laat afkoelen.

Eet smakelijk,

Jan Morsch