• Zevenblad pesto

Zevenbladpesto

Zevenblad (aegopodium podagraria) is een lastige plant. Het is een prima bodembekker, die vooral houdt van schaduwrijke tuinen. Eén van de bijnamen van zevenblad is tuinmansverdriet, omdat de plant ontzettend kan gaan woekeren en andere, kleinere planten en bloemen kan verdringen. De Engelse naam is Ground Elder, omdat de bloemschermen lijken op die van de vlier (Elder in het Engels).
Zevenblad verspreid zich onder andere via de wortels, die makkelijk afbreken als je de plant uit de grond trekt. Uit elk achtergebleven stukje wortel kan weer een nieuwe plant groeien. Zo kom je er natuurlijk nooit van af.
Maar er is een oplossing. Zevenblad is namelijk goed te eten, en is nog gezond ook. Het bevat o.a. vitamine C, calcium, magnesium, caroteen, kalium en kiezelzuur. Vooral de bladeren zijn erg lekker, en makkelijk te verwerken. Je kunt ze rauw door een salade doen, koken als spinazie of drogen. Door voortdurend de bladeren weg te plukken raken de wortels uitgeput (want ze moeten steeds energie gebruiken om nieuwe bladeren te maken) en zo kom je uiteindelijk van de plant af.

Je kunt zevenblad goed verwerken door er pesto van te maken. Erg handig als je een keer geen bascilicum in huis hebt.
Het recept:
100 gr zevenblad (alleen het blad, kleingesneden)
2 tenen knoflook
pijnboompitten of walnoten (andere oliehoudende noten mag ook)
olijfolie
50 gr geraspte parmazaanse kaas
Peper en zout naar smaak
eventueel citroensap, naar smaak

Doe de kleingesneden bladeren, knoflook, noten of pitten en de kaas in een blender. Voeg een scheut olijfolie toe en eventueel een beetje citroensap, en zet de blender aan. Maal de zevenbladmassa tot een smeuiige spread. Voeg meer olijfolie toe als het er droog uit ziet. Mix nog een keer, tot je een lekkere, smeerbare massa hebt. Proef even en voeg zout en peper toe.

Eet Smakelijk

Jan Morsch