• taallessen in het groen

Taallessen in het Groen

Taal in de Tuin is een project waarbij statushouders, vluchtelingen en expats worden uitgenodigd een taalprogramma in de Mariahof te volgen.

Tijdens de lessen leren we de namen van tuingereedschappen, zoals kruiwagen, schep, schoffel en gieter. We nemen meteen de verkleinwoorden en werkwoorden mee die bij deze materialen horen. We geven uitleg over composteren, met de namen van de diertjes die daarvoor van belang zijn (worm, pissebed, duizendpoot) en we vertellen over het leven van bijen en vlinders. We beginnen elke les met een kringgesprek over tuinieren, de seizoenen of de natuur in het algemeen.
Na deze les gaan we in kleine groepjes in de tuin werken. Bollen planten, zaden in de grond stoppen, plantjes uitzetten of samen de compost zeven. Bij elk groepje is een tuinvrijwilliger aanwezig die uitlegt wat er moet gebeuren en hoe alles heet. Het samen bezig zijn geeft ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te leren kennen.
We sluiten de lessen af met een spel, waarbij we alle geleerde woorden nog eens herhalen. Elke deelnemer krijgt een kaartje met een woord er op. Hij of zij moet het woord eerst uitspreken en dan het juiste voorwerp bij het woord zoeken in de tuin. De andere deelnemers mogen daarbij helpen.
De lessen zijn altijd heel vrolijk en ongedwongen, ongeacht het weer.

Taallessen in het Groen

Meer informatie

Taalles in de Tuin 9 oktober 2020

Na een aantal dagen hondenweer voor de les waren we zo gelukkig dat het buiten droog was tijdens de les.  Het was alleen maar vijf minuten lopen vanaf het Wijkcentrum naar de tuin.  We waren met zijn zestienen als ik het goed telde, waaronder een tuinvrouw en twee tuinmannen.

Buiten in de natuur staan om Nederlands te leren was heel fijn.  Er zijn veel woorden voor tuingereedschap en planten geleerd.  We zagen hoe een compostbak eigenlijk gemaakt werd.  We ging ook wel aan de slag met de grond.  Onder toezicht van de tuinmensen zetten we bollen in de grond.  De mensen van de tuin waren heel aardig, en het was een leuke en leerzame dag in de tuin.

Met vriendelijke groet,

Darma.